زایمان سزارین

زایمان سزارین

زایمان سزارین روش خارج کردن جنین با جراحی می باشد. در این جراحی پوست روی شکم ، عضلات زیر آن و جدار رحم شکافته شده و جنین را از رحم مادر خارج می شود. استفاده از این نوع سزارین در ایران بیشتر از سایر نقاط جهان شایع می باشد. دلیل این امر آنست که تصور می شود این سزارین با درد کمتری همراه می باشد در صورتی که درد بعد از جراحی سراغ فرد می آید . در ادامه دکتر فرید مظفری کرمانی متخصص زنان در غرب تهران درباره زایمان سزارین به طور مفصل صحبت می کند.

دلایل استفاده از زایمان سزارین

  1. پیشرفت پزشکی و تکنولوژی

پیشرفت پزشکی و تکنولوژی باعث شده زایمان سزارین خطری برای مادر و جنین به وجود نیاورد . در گذشته به دلیل کمبود امکانات از جمله  عدم بیهوشی در طی زایمان ، مشکلات در انتقال خون و استفاده از آنتی بیوتیک ها خطراتی برای مادر و نوزاد داشت. امروزه این خطرات با وجود جراحی سزارین وجود ندارد. امروزه از شیوه های جدیدی برای سلامت جنین در حین زایمان وجود دارد که برای نوزاد و مادر بهتر می باشد . همچنین در صورتی که علائمی مشاهده شود که برای مادر و نوزاد درد زیادی به همراه دارد می توان از زایمان سزارین استفاده کرد. باید به این نکته توجه داشت که انجام جراحی سزارین باید دلیل علمی داشته باشد و از لحاظ پزشکی قابل قبول باشد در غیر اینصورت نمی توان تنها با انتخاب خود بیمار اقدام به این جراحی کرد.

  1. تصورات نادرست از زایمان سزارین

تصور نادرستی که افراد از سزارین دارند دلیل افزایش استفاده از این جراحی می باشد. با شنیدن زایمان طبیعی ترسی در مادران ایجاد می شود و به تصور اینکه این نوع زایمان خطری برای مادر و نوزاد دارد کمتر به سراغ آن می روند. همچنین استفاده زیاد افراد از سزارین باعث شده تا به صورت مد درآمده و همه بدون هیچ گونه دلیل علمی اقدام به این جراحی کنند. یکی دیگر از تصورات اشتباه مادران اینست که در سزارین فشاری به سر کودک وارد نمی شود که برای کودک مفید نمی باشد . در صورتی که اینطور نیست و فشاری که در طی زایمان به سر نوزاد وارد می شود، برای جنین مفید بوده و از بروز مشکلات تنفسی جلوگیری می کند. همچنین قدرت سر نوزاد به گونه ایست که می تواند هرگونه فشاری را تحمل کند.  البته در صورتی که سر نوزاد از لگن مادر بزرگتر باشد با فشار بر آن عارضه ای برای او پیش می آید که در این صورت از زایمان سزارین استفاده می شود.

  1. دلایل علمی

در برخی موارد زایمان طبیعی منجر به زایمان سزارین می شود که غیر قابل پیش بینی می باشد و به صورت اورژانسی پیش می آید. از جمله مواردی که منجر به سزارین می شود می توان به کاهش ضربان قلب نوزاد ، جدا شدن جفت ، سایر حوادث اورژانسی می باشد. طبق نظر متخصص زنان در غرب تهران زایمان سزارین در برخی از موارد جان مادر و نوزاد را نجات می دهد. میزان شیوع سزارین در ایران بیش از 3 برابر در جهان می باشد.

سزارین

عواملی که زایمان طبیعی را منجر به سزارین می کند

  1. کاهش ضربان قلب جنین
  2. جدا شدن جفت
  3. افزایش فشار خون مادر
  4. تغییر غیر عادی موقعیت جنین در شکم مادر
  5. بزرگی سر نوزاد نسبت به لگن مادر
  6. مشکلاتی در بند ناف و جفت
  7. نارس یا دیررس بودن رشد جنین
  8. جنین مبتلا به RH خون
  9. چند قلویی جنین
  10. سابقه سزارین در زایمان قبلی
  11. در صورتی که زجر جنین رخ می دهد.

فواید زایمان سزارین

  1. از لحاظ روحی برای مادر عوارض کمتری مانند استرس و اضطراب دارد. زیرا زمان این زایمان مشخص شده و طبق برنامه پیش می رود.
  2. برنامه ریزی که مادر برای بعد از زایمان دارد کنترل شده می باشد . در این صورت مادر زمان مشخصی برای نگهداری از کودک داشته و در صورت شاغل بودن مدت زمان مشخصی برای مرخصی می تواند داشته باشد در صورتی که در زایمان طبیعی همه چیز غیر قابل کنترل و پیش بینی می باشد.
  3. در افرادی که سابقه زایمان سزارین داشته اند خونریزی کمتری را نسبت به افرادی که این نوع زایمان را نداشته اند دارند.
  4. سزارین بر طبق برنامه عوارض کمتری را نسبت به سزارین اورژانسی دارد.

اقدامات قبل از سزارین

  1. شش ساعت قبل از انجام سزارین چیزی نخورده و ننوشید. در صورتی که زایمان طبیعی منجر به زایمان سزارین باشد و به صورت اورژانسی پیش آید پزشک از بیمار درباره اینکه چه زمانی خورده سوال می کند و با توجه به آن تشخیص به انجام سزارین می دهد.
  2. قبل از سزارین باید مثانه مادر خالی باشد
  3. انجام آزمایش خون قبل از سزارین ضروری می باشد در صورتی که تشخیص به لخته شدن خون مادر داده شود بیمار باید از لباس و جوراب مخصوصی استفاده کند.
  4. قبل از شروع جراحی شکم مادر با مواد ضد عفونی کننده استریل می شود . زیرا امکان عفونت شکمی بعد از زایمان وجود دارد .

زایمان-سزارین-2

در حین زایمان سزارین

زایمان سزارین به مدت 30الی 60 دقیقه زمان نیاز دارد . در حین این جراحی اقداماتی به شرح ذیل انجام می شود:

  1. در ناحیه شکم و رحم برشی به اندازه 10 سانتی متر زده می شود.
  2. برای بیرون آوردن نوزاد سر او را گرفته و از طریق این برش انجام می شود. در برخی مواقع از انبر مخصوصی برای این کار استفاده می شود.
  3. بعد از خارج کردن نوزاد بررسی هایی بر روی او برای اطمینان از سلامت نوزاد انجام می شود.
  4. بند ناف بریده می شود و جفت از دیواره رحم جدا می شود.
  5. برای جلوگیری از امکان عفونت بعد از زایمان به مادر عفونت هایی تجویز می شود.
  6. ماده ای با سوزن وارد رحم شده و باعث انقباض آن می شود. این کار برای کاهش خونریزی بعد از سزارین می باشد .

بعد از زایمان سزارین

  1. مدت زمان بستری در بیمارستان بعد از سزارین یک هفته می باشد .
  2. امکان خونریزی و درد در ناحیه شکم وجود دارد.
  3. امکان چسبندگی بعد از سزارین بیشتر است .
  4. فرد بعد از جراحی در قسمت لگن احساس درد می کند.
  5. میزان بهبودی و انجام فعالیت های روزمره بعد از جراحی به مدت بیشتری نیاز می باشد تا بخیه ها به طور کامل خوب شوند.

ضد عفونی کردن پانسمان

یکی از مهمترین مواردی که باید پس از زایمان سزارین به آن توجه کنید استحمام است. ابتدا از اینکه پانسمان ضد آب است اطمینان کسب کنید، سپس می توانید در عرض چند دقیقه و به صورت ایستاده حمام کنید. چنانچه پانسمان ضد آب نیست، بخیه ها تا سه روز بعد از زایمان سزارین نباید با آب تماس داشته باشند. بعد از سه روز اجازه دارید محل بخیه را با ماده ی شوینده مناسب شستشو بدهید و در آخر با سشوار خشک کنید و این کار باید تا ترمیم بخیه ها ادامه پیدا کند.

زایمان سزارین

فعالیت بدنی پس از زایمان سزارین

از عوارضی که در اثر کم تحرکی بعد از زایمان ایجاد می شود یبوست و نفخ شکم است که جهت جلوگیری از این حالات باید کم کم در محیطهای آرام و تمیز پیاده روی کنید. شما باید بعد از زایمان به گونه ای برنامه ریزی کنید که همزمان کارهای مربوط به نوزاد، کارهای روزانه، پیاده روی سبک و استراحتتان را انجام دهید.

شیردهی پس از زایمان سزارین

قبل از اقدام به شیردهی به نوزاد سعی کنید سینه خود را با آب ولرم بشوئید زیرا گاهی آلودگی های بدن برای نوزاد تولید عفونت می کند. از هر دو سینه برای شیر دهی استفاده کنید. اگر شاهد علائمی مثل قرمزی، سفتی و تغییرات پوستی در سینه هایتان بودید به پزشک مراجعه کنید.

انواع سزارین

تفاوت در سزارین ها صرفاً به دلیل نوع برشی که روی شکم می زنند، به وجود می آید. برشهای سزارین شامل: برش کلاسیک و برش LSCS می باشد. البته کاربرد این برشها نیز با هم متفاوت است.

برش کلاسیک در زایمان سزارین

طریقه ی ایجاد این برش به صورت عمودی در رحم است و کاربرد آن اغلب در زمانهای اورژانسی و موارد ویژه است. به عنوان مثال مواقعی که نوزاد به یک سمت خوابیده باشد و جفت پایین تر از حد انتظار قرار گرفته باشد و یا مواردی که سایز نوزاد خیلی کوچک باشد از این برش استفاده می کنند. این برش احتمال دارد در بارداری های بعدی شما را با مشکلاتی مواجه کند. در نتیجه باید فقط از این روش در مواقع ضروری استفاده کرد.

برش LSCS در زایمان سزارین

این روش به این صورت است که یک برش افقی در بخش پایین رحم و یک برش دیگر در شکم به وجود می آورند. از مزایای این برش این است که برای زایمان های بعدی ایجاد مشکل نمی کند و بهبود برش ها نیز سریع تر از روش کلاسیک است.

زمان مناسب برای زایمان سزارین

درد زایمان سزارین چگونه است؟

علائم زایمان سزارین به چه صورتی ظاهرمی شود؟

در این مقاله به توضیح جامع ومفصل پیرامون زایمان سزارین و همچنین زمان مناسب برای زایمان سزارین پرداخته شده است، جهت کسب اطلاعات بیشتر بهتر می باشد که این متن را تا انتها مطالعه نمایید. پس با ما همراه شوید…

اگر زایمان طبیعی برای مادر و کودکی مشکلات و خطراتی را به همراه داشته باشد، پزشک کودک را از طریق زایمان سزارین متولد می کند که آسیب و صدمه ای به هیچ کدام از آن دو وارد نشود.

سزارین در واقع زایمانی است که در آن نوزاد از طریق شکم بیرون آورده می شود. جراح و یا متخصص زنان با ایجاد برشی بر روی شکم و یا روی رحم مادر اقدام به خارج نمودن نوزاد می کند.

تنها تفاوت زایمان سزارین با زایمان طبیعی در این می باشد که دوره نقاهت در زایمان سزارین بیشتر از زایمان طبیعی می باشد.

زمان مناسب برای زایمان سزارین

چرا متخصص زنان، زایمان سزارین را انتخاب می کند؟

گاهی پزشک ناچار به انتخاب زایمان سزارین می شود؛ اگر علل و علائم زیر در مادر و یا جنین ایجاد شود، زایمان سزارین برای مادر برگزیده خواهد شد که شامل:

  • افزایش فشار خون مادر
  • بالا رفتن تپش قلب نوزاد یا خود مادر
  • وضعیت بریچ
  • چند قلو بودن نوزاد
  • داشتن بیماری خاصی در نوزاد و یا مادر
  • پارگی رحم
  • خارج نشدن سر نوزاد به دلیل انقباضات زیاد
  • گره خوردن بند ناف دور گردن جنین
  • زجر تنفسی جنین
  • ناهنجاری و مشکلات جفتی
  • زایمان القائی به خطا رفته
  • تولد نوزاد درشت اندام (بیش از 4 کیلو)
  • اختلال در بند ناف

آیا زایمان سزارین عوارض دارد؟

زایمان سزارین خطرات و عوارض خاصی ندارد، فقط ممکن است که آکرتا در خانمی رخ دهد، آکرتا عارضه ای است که چسبندگی جفت ممکن است رخ دهد که جفت به دیواره رحم می چسبد و پزشک به ناچار مجبور به خارج نمودن رحم می شود این عارضه در زایمان طبیعی هم ممکن است رخ دهد که بسته به تبحر و تجربه متخصص زنان دارد اما باید بگوییم که رخداد این اتفاق بسیار کم می باشد.

در بیشتر مواقع خانم ها از متخصص زنان میزان خونریزی زایمان سزارین را سوال نموده اند که در اینجا متذکر می شویم که خونریزی در زایمان طبیعی و زایمان سزارین متفاوت است.

اما برخی عوارض زایمان سزارین شامل:

عفونت: عفونت ممکن است که هم در زایمان طبیعی و هم در زایمان سزارین رخ دهد که متخصص با تجویز برخی از آنتی بیوتیک و داروها از انتشار بیشتر آن جلوگیری به عمل می آورد.

زایمان سزارین ممکن است که به مثانه یا روده صدمه یا فشار وارد نماید.

شایان ذکر است که گفته شود که متخصص زنان بندرت نیاز پیدا نموده است که برای خانمی در حین زایمان سزارین خون تجویز نماید، و این مطلبی نادرست است که در زایمان سزارین بیمار به انتقال خون نیاز پیدا می کند.

عمل سزارین چگونه انجام می شود؟

بیمار با قرار گرفتن بر روی تخت در ابتدا اقدام به رگ گیری از طریق آنژیوکت در رگ های مادر می نمایند و تا مایعات را به بدن مادر منتقل نمایند. ممکن است بیهوشی مادر از دوطریق صورت گیرد یا  روش بی حسی نخاعی اسپاینال یا روش بی حسی ایپدورال صورت گیرد که متخصص شکم مادر را بی حس می کند.

توجه نماید از این بی حسی ها فقط در مواقع اورژانسی استفاده می شود. در برخی مواقع مادر هوشیار بوده و می تواند نوزاد را بلافاصله بعد از تولد در آغوش گیرد.

متخصص مجددا برشی عرضی و یا عمودی در بالای ناحیه تناسلی ایجاد می کند تا نوزاد را کاملا خارج نماید البته با خارج نمودن نوزاد جفت نیز بلافاصله همراه با کودک خارج می شود و دور انداخته می شود. در آخر متخصص زنان محل برش را بخیه می زند و از بیمار خواسته می شود تا 8 ساعت بعد از جراحی سزارین ناشتا باشد چرا که احتمال برگشت مواد موجود به دستگاه گوارشی ومری وجود دارد و باعث حالت تهوع بیمار خواهد شد.

زمان مناسب برای زایمان سزارین

رعایت چه نکاتی بعد از زایمان سزارین الزامی است؟

زایمان سزارین بعد از 48 ساعت بستری در بیمارستان مرخص می شوند، در حالی که در زایمان طبیعی مادران با گذراندن دوره نقاهت چند ساعته به راحتی می توانند نوزاد خود را در آغوش گیرند و به او شیر دهند.

پرستار و یا کمک ماما به مادران آموزش صحیح از نحوه ی مراقبت ازبخیه را آموزش می دهد تا در خانه دچار مشکل نشوند.

بهتر است که مادران از حمل اجسام سنگین و انجام فعالیت های سخت ورزشی اجتناب نمایند.

مادران تازه زایمان کرده باید از کم تحرکی اجتناب نمایند چرا که باعث بروز ترومبوآمبولی می شود و جان آنان را به خطر می اندازد.

اگر در ناحیه برش و یا زیر شکم درد وجود داشته باشد، بهتر است که با تجویز متخصص زنان از برخی مسکن ها برای التیام درد استفاده شود. درد و ناراحتی یک یا دو هفته بعد برطرف می شود و جای نگرانی ندارد.

بعد از زایمان مادران به خونریزی خواهند افتاد، پس از قرار دادن تامپون های داخل واژن اجتناب شود چرا که عوارض بدی دارد، بهترین راه همان استفاده از نوار بهداشتی های استاندارد می باشد.

اگر مادران با رعایت تمام موارد فوق علائمی همچون:

  • قرمزی
  • تب و افزایش دمای بدن
  • درد و تورم
  • چرک و خونابه در محل جراحی
  • عفونت
  • و…

را در خود احساس نمودند، باید بلافاصله به متخصص زنان خود مراجعه نمایند تا بعد از تشخیص به درمان علائم رخ داده بپردازد، چرا که با تاخیر ممکن است به بیماری تبدیل شود.

 جهت دریافت مشاوره از دکتر مظفری کرمانی متخصص زنان در غرب تهران می توانید با شماره ۴۴۴۸۴۶۶۳ – ۴۴۶۰۸۱۰۱ تماس حاصل نمایید. اینستاگرام

درد در زایمان سزارین بیشتر است یا در زایمان طبیعی؟

برخی خانم ها به اشتباه گمان می کنند که درد فقط در زایمان طبیعی است در حالی که باید اظهار کنیم که در زایمان سزارین نیز به دلیل چسبندگی حالب به مثانه مادر نیز باعث ایجاد درد می شود.

تنها عاملی که درد را بلافاصله بعد از زایمان طبیعی خنثی می نماید، راه رفتن و شیر دادن مادر در زایمان طبیعی می باشد. چرا که شیردهی و راه رفتن مادران با روش زایمان سزارین کندتر اتفاق می افتد به همین دلیل درد و ناراحتی را افزایش می دهد.

برخی از خدمات دکتر مظفری کرمانی متخصص زنان و زایمان

زایمان سزارین

زایمان طبیعی

درمان ناباروری

غربالگری دوران بارداری

راه های ارتباطی

منتظر نظرات و پیشنهادات شما عزیزان هستیم

با تشکر مدیریت سایت دکتر مظفری کرمانی متخصص زنان و زایمان

پاسخ

پنج × 5 =

Call Now Buttonتماس با ما