غربالگری دوران بارداری

غربالگری دوران بارداری

غربالگری دوران بارداری یکی از مراحل مهم بارداری می باشد که تمام مادران باید به ان توجه ویژه ای داشته باشند .

در صورتی که افراد در انجام این ازمایشات از خود کوتاهی نشان بدهند می توان احتمال ابتلا به بیماری های سندرم داون ،نقایص لوله عصبی و سندرم تریزومی 18 را بیشتر داشته باشند . غربالگری در دوران بارداری بیشتر برای تشخیص این سه دسته بیماری ها انجام می شود .

این بیماری ها در خانواده هایی که کودکان مبتلا به این بیماری ها و یا سابقه نقایص مادرزادی دارند بیشتر دیده می شود

غربالگری در دوران بارداری به دو صورت انجام می شود .

غربالگری در 3 ماه اول بارداری

این مرحله از ازمایش در هفته 11-13 بارداری برای بانوان انجام می شود و بیشتر به منظور تشخیص بیماری سندرم داون و تریزومی 18 بررسی می گردد . در این آزمایش با کمک سونوگرافی و آزمایش خون توسط متخصص زنان این بیماری ها بررسی می گردند .

آزمایش خون

با کمک ازمایش خون مقدار پروتئین وابسته به بارداری خاص در خون مادر اندازه گرفته می شود

سونوگرافی

در طی انجام سونوگرافی تجمع مایع پشت گردن جنین اندازه گرفته می شود .اگر این مایع بیش از مقدار مورد نظر خود باشد و آزمایش خون مشکوک و غیر طبیعی باشد می توان گفت که احتمال ابتلا جنین به بیماری های مادرزادی زیاد می باشد .

اگر هر دو آزمایش یعنی ازمایش خون و سونوگرافی مشکوک و غیر طبیعی باشند ، متخصص زنان با بررسی ها و آزمایشات دقیق تر قطعی بودن این نتایج را عنوان می کند . یکی از این آزمایشها نمونه گیری از پرزهای جفت می باشد .

در صورتی که نمونه گیری از پرزهای جفت طبیعی بود ،متخصص زنان به مادر پیشنهاد می کند که حتما تحت نظر باشد و غزبالگری در 3 ماه دوم بارداری را انجام دهد .

غربالگری-دوران-بارداری

غربالگری در 3 ماه دوم بارداری

غربالگری در دوران 3 ماه بارداری در هفته 41-22 بارداری انجام می شود . این ازمایش نیز با کمک ازمایش خون و سونوگرافی بررسی می گردد .

آزمایش خون

آزمایش خون در نوع 4 گانه خود می تواند مقدار 4 پروتئین در خون را اندازه گیری کند ،البته این پروتئین در مقدار طبیعی خود در خون مادر وجود دارد ،آزمایش خون، نوع 3 گانه نیز دارد که با هزینه کمتری برای بیماران انجام می شود . بدن جنین پروتئین اصلی را در بدن خود تولید می کند که این پروتئین با کمک ادرار جنین وارد مایع که جنین در ان شناور می باشد می گردد .

در صورتی که مقدار این پروتئین افزایش یافته باشد متخصص زنان تشخیص می دهد که لوله های عصبی جنین باز شده اند .

سونوگرافی

اما با کمک سونوگرافی پزشک می تواند بیماری های سندرم داون ،باز بودن لوله های عصبی جنین و البته تریزومی را به راحتی تشخیص دهد و سلامت جنین را تضمین کند .

باید گفت در صورتی که در هر یک از ازمایشات غربالگری نشانه خطر وجود داشت ،به این معنی نمی باشد که جنین دچار بیماری خاصی می باشد . در این صورت پزشک با بررسی ها و ازمایشات بیشتر قطعی بودن خطر را تشخیص می دهد .

فواید غربالگری در دوران بارداری

با کمک این ازمایشات والدین و پزشک می توانند از وضعیت سلامت جنین اگاه شوند .

این ازمایشات کمک می کنند تا مادران دوران بارداری خود را با اضطراب و استرس کمتری طی کنند .

غربالگری در دوران بارداری به مادران اطلاعات دقیق و بیشتری در خصوص نوزاد می دهند در نتیجه ان ها با دید بازتری انتظار فرزند خود را می کشند .

غربالگری در دوران بارداری یکی از ازمایش های مهم و ضروری برای مادران می باشند که انجام ان برای تمامی افراد از الزامات می باشد . در صورتی که به طور قطعی احتمال ابتلا جنین به بیماری اثبات شود مادر می تواند به صورت کاملا قانونی تحت نظر متخصص زنان سقط جنین را انجام دهد .

غربالگری-دوران-بارداری (2)

بیماری های سه گانه

سندرم داون

در سندرم داون به دلیل اختلال در تقسیمات سلولی ،ترتیب کروموزوم ها تغییر می کند و درنتیجه این امر سلول های به جای داشتن 46 کروموزوم 47 کروموزوم دارند .

کروموزوم های می توانند به نوبه خود نقش مفید و مهمی در بدن داشته باشند در واقع تمام ویژگی های ظاهری ،روحی و حتی جنسیت تحت همین کروموزوم ها تاثیر می گیرند .

تنها با افزایش 1 کروموزوم می تواند تمام عملکرد های بدن جنین تحت تاثیر قرار گرفته شود . متاسفانه نوزادانی که مبتلا به سندرم داون هستند اختلال در ویژگی های روحی و جسمی بسیاری در آن ها دیده می شود در نتیجه برای طی کردن مراحل رشد با مشکلات بسیاری روبه رو می گردند .

نقص در لوله های عصبی

وجود نقص در لوله های عصبی می تواند یکی از مشکلات جدی نقایص مادرزادی در زمان تولد باشد . با نقص لوله های عصبی ستون فقرات ،نخاع و مغز همگی دچار اختلال می گردند و در نتیجه در روند تکامل خود دچار اختلالات بسیاری می گردند .همانطور که می دانید نخاع می تواند همانند پلی برای ارتباط مغز با اعضای بدن باشد در نتیجه با وجود این مشکلات ،زنده ماندن نوزادان بعد از تولد تقریبا برابر با صفر می باشد به این دلیل که مقص لوله های عصبی بیشتر اندام ها اصلی بدن را تحت تاثیر خود قرار می دهد .

سندرم تریزومی 18

با افزایش غیر طبیعی کروموزوم در تقسیمات سلولی این بیماری ایجاد می گردد و می تواند در جنین بروز بیماری های ذهنی و جسمی زیادی را باعث گردد .البته بیماران مبتلا به این نوع بیماری نیز در ادامه زندگی خود با مشکل موجه هستند و ادامه زندگی برای ان ها سخت و طاقت فرسا می گردد .

منتظر نظرات و پیشنهادات شما هستیم.
با تشکر، مدیریت سایت دکتر مظفری کرمانی، متخصص زنان

پاسخ

یک × 2 =

Call Now Buttonتماس با ما